Sosyal medyada konut alımı ya da kiralama işlemlerinde ‘kapora dolandırıcılığı’na dikkat: Sakın para göndermeyin

Yaz Aylarında Gayrimenkul Satışı ve Kiralamada Artış Yaşanırken Dolandırıcılara Dikkat!

Yaz aylarının gelmesiyle beraber gayrimenkul satışı ve kiralamada artış gözlenirken, dolandırıcılar da iş başına geçti. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, sosyal medyada sıkça karşılaşılan “kapora dolandırıcılığı” konusunda uyarılarda bulunarak, “Sosyal medyadaki kapora dolandırıcılığına dikkat edelim, uzak duralım, yetki belgesi ısrarla soralım. Göstermiyorlarsa uzaklaşalım” dedi.

Evi Görmeden Para Göndermeyin!

Mahmut Şahin, bazı dolandırıcıların internetten buldukları konut görsellerini kullanarak sosyal medyada paylaştıklarını ve ilana yoğun talep olduğu bahanesiyle tüketiciden evi görmeden kapora ya da toplu kira ödemesi talep ettiklerini belirtti. Konut kira ve satış işlemlerinde evi görmeden uzaktan para göndermenin riskli olduğunu vurgulayan Şahin, konut alım-satım işlemlerinin Ticaret Bakanlığından yetki belgesi almış kişilerle yapılması gerektiğini söyledi.

Şahin, “Artık satış ve kiraya verme yetkisi tamamen Ticaret Bakanlığı’na ait. Sertifika ve belge sahibi kişilerle işlem yapılmalı. Aksi halde dolandırılma ihtimali çok yüksek. Sosyal medyadan konut alımı veya kiralama sürecinde kapora ödemesi yapmamak önemli. Böyle bir durumda dolandırılma riskiniz yüksektir. Eğer belgeye sahip değilse muhtemelen dolandırıcıdır. Bu nedenle Ticaret Bakanlığı’nın Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi Sorgulama (TTBS) sisteminden muhatap kişinin belgesini kontrol etmeniz önemlidir” dedi.

Yetki Belgesini Sormaktan Çekinmeyin

Şahin, kiralanacak veya satın alınacak konutun detaylı bir şekilde araştırılması gerektiğini vurgulayarak, aracı kişinin yetkili olup olmadığının da sorgulanması gerektiğini belirtti. Ön ödeme yaparken dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Şahin, “Evi gösteren kişinin yetkili olup olmadığını sorgulamaktan çekinmeyin. Vereceğiniz para önemli bir miktar. Eğer yetkisini kanıtlayamıyorsa büyük ihtimalle dolandırıcıdır. Sosyal medyadaki kapora dolandırıcılığına karşı dikkatli olalım ve yetki belgesini ısrarla soralım. Eğer belgeyi göstermiyorsa uzaklaşın” diye uyardı.

Related Posts

ING analizi: Euro, dolar karşısında kazanımlarına devam edebilir mi?

ING analizi: Euro, dolar karşısında kazanımlarına devam edebilir mi?

Donald Trump’ın yeni çılgın talebi : Tüm arabalardan kaldırmak istediği şey

X hesabındaki açıklamasında , start/stop teknolojisi sayesinde “arabanız her kırmızı ışıkta stop ediyor, çünkü şirketler iklim bakım ödülü almak istiyor” demesi dikkat çekici. EPA bunu geçmişte onayladı ve herkes bundan nefret ediyor, bu yüzden bunu …

Rekabet Kurulu, 3 şirket hakkında soruşturma başlattı

Rekabet Kurulu şirketlere yönelik soruşturmalarına devam ediyor. Bu kez radara mobilya üretiminde yaygın kullanılan MDF ve yonga levha sektöründe faaliyet gösteren 3 şirket girdi. Çamsan Entegre Ağaç Sanayi, Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi ve Kronospan …

Haiti, Fransa’dan tarihi “tazminat”ın iadesini talep ediyor

“Saint-Domingue”Adadaki isyanı bastırmak amacıyla Fransız İmparatoru Napolyon Bonapart, 1801 yılında bölgeye askeri birlikler gönderdi. Ancak Fransız birliklerini yenilgiye uğratan Saint-Domingue halkı, 1 Ocak 1804’te adanın bağımsızlığını ilan …

Kısa vadeli dış borç stokunda kısmi düşüş: 173 milyar dolar

TCMB’nin açıkladığı verilere göre mart ayında kısa vadeli dış borç (KVDB) stoku, bir önceki aya göre yüzde 0,2 azalarak 172,7 milyar dolar oldu.

Borsa işlemlerinde usulsüzlük yaptıkları iddiasıyla 7 şüpheli hakkında gözaltı kararı

Borsa İstanbul (BIST) Pay Piyasası’ndaki bazı işlemlerde piyasa dolandırıcılığı yapıldığı iddiaları üzerine başlatılan soruşturma kapsamında 7 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.