Sosyal medyada konut alımı ya da kiralama işlemlerinde ‘kapora dolandırıcılığı’na dikkat: Sakın para göndermeyin

Yaz Aylarında Gayrimenkul Satışı ve Kiralamada Artış Yaşanırken Dolandırıcılara Dikkat!

Yaz aylarının gelmesiyle beraber gayrimenkul satışı ve kiralamada artış gözlenirken, dolandırıcılar da iş başına geçti. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, sosyal medyada sıkça karşılaşılan “kapora dolandırıcılığı” konusunda uyarılarda bulunarak, “Sosyal medyadaki kapora dolandırıcılığına dikkat edelim, uzak duralım, yetki belgesi ısrarla soralım. Göstermiyorlarsa uzaklaşalım” dedi.

Evi Görmeden Para Göndermeyin!

Mahmut Şahin, bazı dolandırıcıların internetten buldukları konut görsellerini kullanarak sosyal medyada paylaştıklarını ve ilana yoğun talep olduğu bahanesiyle tüketiciden evi görmeden kapora ya da toplu kira ödemesi talep ettiklerini belirtti. Konut kira ve satış işlemlerinde evi görmeden uzaktan para göndermenin riskli olduğunu vurgulayan Şahin, konut alım-satım işlemlerinin Ticaret Bakanlığından yetki belgesi almış kişilerle yapılması gerektiğini söyledi.

Şahin, “Artık satış ve kiraya verme yetkisi tamamen Ticaret Bakanlığı’na ait. Sertifika ve belge sahibi kişilerle işlem yapılmalı. Aksi halde dolandırılma ihtimali çok yüksek. Sosyal medyadan konut alımı veya kiralama sürecinde kapora ödemesi yapmamak önemli. Böyle bir durumda dolandırılma riskiniz yüksektir. Eğer belgeye sahip değilse muhtemelen dolandırıcıdır. Bu nedenle Ticaret Bakanlığı’nın Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi Sorgulama (TTBS) sisteminden muhatap kişinin belgesini kontrol etmeniz önemlidir” dedi.

Yetki Belgesini Sormaktan Çekinmeyin

Şahin, kiralanacak veya satın alınacak konutun detaylı bir şekilde araştırılması gerektiğini vurgulayarak, aracı kişinin yetkili olup olmadığının da sorgulanması gerektiğini belirtti. Ön ödeme yaparken dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Şahin, “Evi gösteren kişinin yetkili olup olmadığını sorgulamaktan çekinmeyin. Vereceğiniz para önemli bir miktar. Eğer yetkisini kanıtlayamıyorsa büyük ihtimalle dolandırıcıdır. Sosyal medyadaki kapora dolandırıcılığına karşı dikkatli olalım ve yetki belgesini ısrarla soralım. Eğer belgeyi göstermiyorsa uzaklaşın” diye uyardı.

Related Posts

TCMB’den yeni adım: 1 aydan uzun vadeli değişken faizli mevduata izin verildi, KKM’de zorunlu karşılık oranı yükseltildi

TCMB, TL’ye geçişi desteklemek için düzenlemelere gitti. 1 aydan uzun vadeli değişken faizli mevduata izin verildi, KKM’de zorunlu karşılık oranı yükseltildi

Altın fiyatlarında düşüş: Gram ne kadar oldu?

Altın fiyatlarında düşüş: Gram ne kadar oldu?

Cari açıkta rekor artış: Yıl sonu hedefi şimdiden aşıldı!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yakın zamanda yaptığı “yakında cari fazlayı konuşacağız” açıklamasına karşın, Merkez Bankası’nın nisan ayı ödemeler dengesi verileri önemli gelişmeler ortaya koydu. Bu dönemde cari açık son iki yılın en yüksek seviyesine ulaşırken, rezerv kaybı ve yabancı portföy yatırımlarında da rekor çıkışlar görüldü. Orta Vadeli Program’da 2025 yılsonu için belirlenen cari açık hedefinin büyük bölümü sadece dört ayda gerçekleşti; bu da yıl sonu hedefinde sapma olacağını işaret ediyor.

Cebinizi yakacak mı? Yeni vergi paketi Meclis’te!

Gelir İdaresi Başkanlığından (GİB) edindiği bilgilere göre, TBMM’ye sunulan vergi paketine ilişkin çalışmalar, ilgili tarafların görüşleri alınarak yürütüldü. Kayıt dışılığın önlenmesinin amaçlandığı paketle, vergide etkinlik, adalet ve verimliliği …

Türkiye’nin dev firması Teknosa’ya 17 milyon liralık ceza!

Rekabet Kurumunun internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, söz konusu şirketin de aralarında bulunduğu bazı teknoloji perakendecilerinin, Fakir Elektrikli Ev Aletleri aracılığıyla rekabete aykırı bilgi paylaşımında bulunmak suretiyle, Rekabetin …

Altın ve dolarda kritik hafta: Fed’in faiz kararı ne olacak?

Altın ve dolarda kritik haftaya gelindi. MErkez Bankalarının faiz kararlarının etkili olduğu haftada piyasalar Amerikan Merkez Bankası (Fed)’in kararını merakla bekliyor. Peki Fed’in kararı ne olacak? İşte detaylar…