Sosyal medyada konut alımı ya da kiralama işlemlerinde ‘kapora dolandırıcılığı’na dikkat: Sakın para göndermeyin

Yaz Aylarında Gayrimenkul Satışı ve Kiralamada Artış Yaşanırken Dolandırıcılara Dikkat!

Yaz aylarının gelmesiyle beraber gayrimenkul satışı ve kiralamada artış gözlenirken, dolandırıcılar da iş başına geçti. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, sosyal medyada sıkça karşılaşılan “kapora dolandırıcılığı” konusunda uyarılarda bulunarak, “Sosyal medyadaki kapora dolandırıcılığına dikkat edelim, uzak duralım, yetki belgesi ısrarla soralım. Göstermiyorlarsa uzaklaşalım” dedi.

Evi Görmeden Para Göndermeyin!

Mahmut Şahin, bazı dolandırıcıların internetten buldukları konut görsellerini kullanarak sosyal medyada paylaştıklarını ve ilana yoğun talep olduğu bahanesiyle tüketiciden evi görmeden kapora ya da toplu kira ödemesi talep ettiklerini belirtti. Konut kira ve satış işlemlerinde evi görmeden uzaktan para göndermenin riskli olduğunu vurgulayan Şahin, konut alım-satım işlemlerinin Ticaret Bakanlığından yetki belgesi almış kişilerle yapılması gerektiğini söyledi.

Şahin, “Artık satış ve kiraya verme yetkisi tamamen Ticaret Bakanlığı’na ait. Sertifika ve belge sahibi kişilerle işlem yapılmalı. Aksi halde dolandırılma ihtimali çok yüksek. Sosyal medyadan konut alımı veya kiralama sürecinde kapora ödemesi yapmamak önemli. Böyle bir durumda dolandırılma riskiniz yüksektir. Eğer belgeye sahip değilse muhtemelen dolandırıcıdır. Bu nedenle Ticaret Bakanlığı’nın Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi Sorgulama (TTBS) sisteminden muhatap kişinin belgesini kontrol etmeniz önemlidir” dedi.

Yetki Belgesini Sormaktan Çekinmeyin

Şahin, kiralanacak veya satın alınacak konutun detaylı bir şekilde araştırılması gerektiğini vurgulayarak, aracı kişinin yetkili olup olmadığının da sorgulanması gerektiğini belirtti. Ön ödeme yaparken dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Şahin, “Evi gösteren kişinin yetkili olup olmadığını sorgulamaktan çekinmeyin. Vereceğiniz para önemli bir miktar. Eğer yetkisini kanıtlayamıyorsa büyük ihtimalle dolandırıcıdır. Sosyal medyadaki kapora dolandırıcılığına karşı dikkatli olalım ve yetki belgesini ısrarla soralım. Eğer belgeyi göstermiyorsa uzaklaşın” diye uyardı.

Related Posts

Tüketiciyi yanıltan tanıtımlar için 141 milyon lira ceza!

Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Reklam Kurulu, bu yılın ilk 6 ayında, tanıtımlardaki aldatıcılık, bilgi eksikliğinin istismar edilmesi, ekonomik çıkarların etkilenmesi gibi kusurlar nedeniyle 141 milyon 123 bin 32 lira idari para cezası uyguladı.

Son dakika! Sigaraya zam geldi

emmuz ayının başından bu yana sigara gruplarına peş peşe zam gelirken, bugün itibarıyla bir sigara grubuna daha fiyat artışı yansıdı. Philip Morris grubu da sigara fiyatlarına zam yapan firmalar arasına katıldı. ZAMMI TBYD BAŞKANI DUYURDU Tekel …

Çivi çakmayan AKP dış borçta rekor kırdı!

Dış borç, 527.5 milyar dolarla rekor kırarken bu borcun büyük bir bölümü AKP döneminde gerçekleşti. CHP, dış borç stokunun AKP’nin iktidarda olduğu dönemde 395.7 milyar dolar arttığına dikkat çekti. CHP TBMM Grubu’nun ekonomi raporunda, kamu, Merkez …

Tarife mektuplarını paylaşmaya başladı

ABD Başkanı Donald Trump, önceki gün çeşitli ülkelere göndermeye başladığı ek gümrük vergisi mektuplarını dün Truth Social platformu üzerinden paylaşmaya başladı.

Apple, iOS 26’daki “Liquid Glass” tasarımı buğulamaya devam ediyor

iOS 26 ile iPhone modellerine gelen Liquid Glass tasarımın kullanıcılardan en çok eleştiri alan yönü değişmeye devam ediyor. Apple, bu efekt için daha fazla buğulama efekti kullanmaya başladı.

Borsa günü nasıl tamamladı? En çok değer kazanan ve kaybettiren hisseler (7 Temmuz 2025)

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 168 puan azalırken toplam işlem hacmi 85,2 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,64, holding endeksi yüzde 1,94 değer kaybetti. Yatay seyreden orman kağıt basım hariç tüm sektör endeksleri gerilerken en …