OECD Başekonomisti Alvaro Pereira’dan Türkiye değerlendirmesi: Para ve maliye politikalarında kararlılık sürdürülmeli

Türkiye Ekonomisi için Önemli Değerlendirme: OECD’nin Raporu

OECD Başekonomisti Alvaro Pereira, Türkiye’nin ekonomik gelişimine yönelik önemli değerlendirmelerde bulundu. Pereira, para ve maliye politikalarının kararlılıkla sürdürülmesinin Türkiye için hayati önem taşıdığını vurguladı.

Pereira, OECD’nin bugün açıkladığı Ekonomik Görünüm raporundaki bulguları paylaşarak Türkiye ekonomisi hakkındaki öngörülerini aktardı. Türkiye’de makroekonomik politikalarda yaşanan değişimin enflasyonda belirgin bir düşüşle sonuçlandığını belirten Pereira, enflasyonun yıllık ortalama olarak bu yıl yüzde 30’a yaklaşacağını, gelecek yıl ise yüzde 18,5 seviyelerinde olacağını öngördüklerini ifade etti.

2026’nın son çeyreğine kadar enflasyonun yüzde 15 civarında olmasını beklediklerini dile getiren Pereira, bu durumun politikaların etkili olduğunun bir göstergesi olduğunu belirtti. Enflasyonun düşürülmesinin Türkiye için öncelikli bir hedef olması gerektiğini vurgulayan Pereira, para ve maliye politikalarının uyumlu bir şekilde ilerlemesinin önemine işaret etti.

Pereira, enflasyonun “inatçı” olmasının normal olduğunu belirterek, politikaların kararlılıkla sürdürülmesinin gerekliliğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye’de bütçe açığının GSYH’ye oranının gelecek yıl yüzde 3’e düşeceğini ve bunun büyük ölçüde gelir performansındaki iyileşmeden kaynaklanacağını söyledi.

ABD’nin gümrük tarifelerinin Türkiye ekonomisine etkilerini değerlendiren Pereira, bu tarifelerin Türkiye üzerinde büyük bir etki oluşturmayacağını belirtti. Ancak, ABD ile ticaret engellerinin azaltılmasının önemli olduğunu vurgulayan Pereira, Türkiye’nin ABD’ye daha fazla ihracat yapabileceği sektörler bulunduğunu dile getirdi.

Doğrudan yabancı yatırımın çekilmesi konusunda makroekonomik istikrarın önemine dikkat çeken Pereira, Türkiye’nin daha rekabetçi olabilmesi için reformlara devam etmesi gerektiğini belirtti. Türkiye’nin enflasyonu düşürmesi, mali dengeyi koruması ve iş yapma ortamını iyileştirmesi gerektiğini vurgulayan Pereira, bu adımların Türkiye’ye daha fazla yabancı yatırım çekebileceğini söyledi.

Related Posts

Palandöken: Araç muayene ücretinden alınan kart komisyonları iade edilmeli

TESK Genel Başkanı Palandöken araç muayenelerinde ödemelerden fazla komisyon alınmasına tepki gösterdi. Palandöken, muayene dışında kredi kartıyla alışveriş yapılırken 150-200 lira komisyon kesilmediğini şimdiye kadar muayeneden kesilen ücretlerin geri iade edilmesi gerektiğini vurguladı.

TCMB’den yeni adım: 1 aydan uzun vadeli değişken faizli mevduata izin verildi, KKM’de zorunlu karşılık oranı yükseltildi

TCMB, TL’ye geçişi desteklemek için düzenlemelere gitti. 1 aydan uzun vadeli değişken faizli mevduata izin verildi, KKM’de zorunlu karşılık oranı yükseltildi

Altın fiyatlarında düşüş: Gram ne kadar oldu?

Altın fiyatlarında düşüş: Gram ne kadar oldu?

Cari açıkta rekor artış: Yıl sonu hedefi şimdiden aşıldı!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yakın zamanda yaptığı “yakında cari fazlayı konuşacağız” açıklamasına karşın, Merkez Bankası’nın nisan ayı ödemeler dengesi verileri önemli gelişmeler ortaya koydu. Bu dönemde cari açık son iki yılın en yüksek seviyesine ulaşırken, rezerv kaybı ve yabancı portföy yatırımlarında da rekor çıkışlar görüldü. Orta Vadeli Program’da 2025 yılsonu için belirlenen cari açık hedefinin büyük bölümü sadece dört ayda gerçekleşti; bu da yıl sonu hedefinde sapma olacağını işaret ediyor.

Cebinizi yakacak mı? Yeni vergi paketi Meclis’te!

Gelir İdaresi Başkanlığından (GİB) edindiği bilgilere göre, TBMM’ye sunulan vergi paketine ilişkin çalışmalar, ilgili tarafların görüşleri alınarak yürütüldü. Kayıt dışılığın önlenmesinin amaçlandığı paketle, vergide etkinlik, adalet ve verimliliği …

Türkiye’nin dev firması Teknosa’ya 17 milyon liralık ceza!

Rekabet Kurumunun internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, söz konusu şirketin de aralarında bulunduğu bazı teknoloji perakendecilerinin, Fakir Elektrikli Ev Aletleri aracılığıyla rekabete aykırı bilgi paylaşımında bulunmak suretiyle, Rekabetin …