Diyanet’in geniş yetkiler veren kanun, yürürlüğe girdi

“`html

T24 Haber Merkezi

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın eğitici kurumlar, öğrenci yurtları ve sağlık tesislerinde manevi rehberlik hizmetleri ile dini etkinlikler gerçekleştirmesine imkan tanıyan yeni yasa, Resmi Gazete’de yayımlanarak resmi olarak yürürlüğe girdi.

Anayasa Mahkemesi’nin, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Diyanet İşleri Başkanlığı’na sunulan yetkilere dair verdiği iptalin ardından, AKP, bu düzenlemeleri torba kanun kapsamında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) getirdi. TBMM Genel Kurulu’nda AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edilen bu yasa teklifi ile Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kapsamlı yetkilere sahip olması sağlandı.

Diyanet’e geniş yetkiler tanıyan yeni yasalar, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Diyanet, sakıncalı bulduğu Kuran meallerini imha edebilecek; ilahiyatçılardan “Engizisyon yasası” tepkisi

Komisyondan geçen düzenleme, Genel Kurul’da değişikliklere uğradı: Diyanet’e Sayıştay denetimi yeniden getirildi

Yasa detayları

Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun’da yapılan değişiklikle, Din İşleri Yüksek Kurulu, resmi kurumların incelemesi talep edilen dini yayınları gözden geçirecek ve değerlendirme yapacaktır. Kurul, diğer ilgili birim ve kuruluşlarla işbirliği yaparak namaz vakitleri ile dini günleri belirleyecek ve bu konudaki faaliyetleri yürütecektir.

Din İşleri Yüksek Kurulu, Kur’an-ı Kerim meali ya da tercümesi olarak adlandırılan yayınları, Başkanlık ve diğer kamu kurumları ile özel kuruluşların talepleri doğrultusunda veya kendiliğinden inceleyebilecektir.

Yapılan inceleme sonucunda, İslam dininin esasları açısından zararlı olduğu belirlenen yayınların durdurulması, toplatılması ve imha edilmesi için, Başkanlığın yetkili mahkemeye başvurmasına gerek duyulacaktır. İnternet üzerinden yayımlanan içeriklere yönelik ihtar durumunda da, mahkeme bu içeriklerin erişiminin engellenmesine karar verebilecektir. Kararın bir örneği Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne iletilecektir. Başkanlıkça yapılan talepleri reddeden mahkeme kararlarına, tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde itiraz edilebilecek ve bu itirazların sonuçları kesindir.

Söz konusu toplatma, imha veya erişim engellemeye ilişkin kararlara yapılan itirazlar, işlem süreçlerini durdurmayacaktır. İtiraz süresinde ret gelen yayınlar, karar gereğince derhal imha edilecektir.

Din İşleri Yüksek Kurulu’nun idari ve mali süreçleri, Kurul Sekreterliği tarafından yürütülecektir.

Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu’nun yetkileri

Yeni yasayla birlikte, Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu’nun yapısı ile görevlerinde değişiklik yapılıyor. Bu kurul, bir başkan ve 12 üyeden meydana gelecektir.

Kurulun onayı ve mührü olmadan hazırlanmış mushafların ve diğer Kur’an yayınlarının basımı ve dağıtımı gerçekleştirilemeyecektir.

Onaysız basım ve yayınların durdurulması, toplatılması ve imha edilmesine karar verilecektir. İnternet üzerinden yayımlanan bu tür içeriklere karşı, Başkanlık mahkemeye başvurarak erişimin engellenmesini talep edebilecektir.

Başkanlık talebinin reddiyle ilgili kararların, tebliğ gününden itibaren iki hafta içinde itiraza konu olabileceği, çıkan kararların kesin olduğu belirtilmektedir.

Mushafların basımı ve yayımlanma kuralları ile ilgili yönetmelikler hazırlanacak ve bu kapsamda tüm detaylar açıklığa kavuşturulacaktır.

Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün rolleri

Diyanet İşleri Başkanlığının görev alanında yapılan revizyon ile birlikte, Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü, yurtlar, eğitim kurumları, gençlik merkezleri, cezaevi, sağlık kuruluşları gibi mekanlarda dini hizmetleri sunacaktır. Bu birim, manevi danışmanlık sağlamanın yanı sıra, toplumu çeşitli medya araçlarıyla bilinçlendirecek aktivitelerde yer alacaktır.

Özellikle yangın, doğal afet ve benzeri durumlarla başa çıkmakta zorlanan gruplar için manevi destek sunacak olan Genel Müdürlük, ayrıca dini organizasyonların da denetimini gerçekleştirecektir. Bunun yanı sıra, okuma salonları, rehberlik merkezleri gibi yeni projeler hayata geçirilecektir.

Dini Yayınlar Genel Müdürlüğü ise, din konusunda bilgilendirici yerli ve uluslararası eserler üretip, bunları yayacak ve Türk İslam Sanatlarını geliştirecek projelere imza atacaktır.

Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Diyanet’in organize ettiği yardımları koordine edecek ve cami ile diğer dini mekanların idaresini üstlenecektir.

Yasa değişiklikleri, Diyanet çalışanlarının atanması ve yer değiştirilmesi ile ilgili yeni düzenlemeler getirmekte olup, Başkanlık, kadroları Kamu Personeli Seçme Sınavı puanlarıyla dolduracaktır.

Hac ve umre hizmetleri geliştirilmesi

Düzenlemeyle, hac ve umre hizmetlerinin yürütülmesine dair hükümler gözden geçirilmiştir. Hac ve umre seyahatleri ilgili her türlü işlem ve bütçenin denetimi, her hac döneminin sonunda yapılacaktır.

Yasa ile eş zamanlı olarak, “özel kişi veya kuruluşlardan gelen dini yayın inceleme taleplerinin” Din İşleri Yüksek Kurulu kapsamından çıkarılması dolayısıyla ortaya çıkacak gelir düzenlemeleri de iptal edilmiştir. Yabancı temsilcilikler konusunda ise değiştirilmiş bir istihdam yapısı öngörülmektedir.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sınav ücreti düzenlemesi

Diyanet İşleri Başkanlığı, kendi kuruluşu dışında dini deneyimi ve bilgisi ile kanıtlanmış kişileri, çeşitli alanlarda danışmanlık hizmeti alarak değerlendirebilecektir. Sınavlarda görev alacak görevlilere ödenecek ücretler, yasal düzenlemeler çerçevesinde belirlenecek ve sınavsız olarak seçilenler de belirli bir düzenlemeye tabi tutulacaktır.

“`

Related Posts

‘Efendim bir tanem’ diyaloğu gündem olmuştu… O mahkeme başkanı artık savcı

Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mehmet Güven, Sinan Ateş suikastı ve Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davalarındaki tartışmalı kararlarıyla gündeme gelmişti. Mahkeme sürecinde tarafsızlığı sorgulanan Güven’in, emniyetle WhatsApp üzerinden yazıştığı, delil toplama süreçlerine müdahil olduğu ve bir sanığa “Efendim bir tanem” ifadesiyle hitap ettiği ortaya çıkmıştı. Bu eleştirilerle anılan Güven, şimdi Ankara İstinaf Savcılığı görevine atandı.

İsrail savaşa milyarlarca dolar harcıyor… Günlük maliyet 200 milyon dolara çıkabiliyor

AMERİKAN Wall Street Journal gazetesi, İran’la çatışmanın İsrail’e ne kadar pahalıya mal olduğunu aktardığı analizde İran’daki hedefleri vurmak için binlerce kilometre uçan F-35 jetlerinden İran’ın füzelerini engellemeye çalışan savunma sisteminin önleme füzelerine kadar maliyetleri ortaya koydu.

DEM Parti: İmamoğlu barışı gönülden istiyor, ‘Eğer sürecini başarıya ulaştıramazlarsa biz ulaştıracağız’ dedi

DEM Parti: İmamoğlu barışı gönülden istiyor, ‘Eğer sürecini başarıya ulaştıramazlarsa biz ulaştıracağız’ dedi

Yaban mersini hasadı, don nedeniyle verim kaybıyla başladı

Edirne’de 4 yıldır yaban mersini üreticiliği yapan emekli ziraat yüksek mühendisi Enver Kırımlı (61), 7 Nisan’da meydana gelen don olayı nedeniyle yüzde 65 verim kaybı yaşadıklarını söyledi. Kırımlı, “Yaklaşık 14-15 yıldır Edirne’de bu türden bir doğa olayı yaşanmamıştı” dedi.

151 kişi can vermişti… Firari müteahhitin evinden AKP’li yönetici çıktı

Maraş’taki deprem felaketinde 151 kişiye mezar olan Hacı Mehmet Ersoy hala yakalanamıyor. Polis ekipleri müteahhit Hacı Mehmet Ersoy’un ikametgahına gitti. Kapıyı Ersoy’un oğlu AKP Kahramanmaraş İl Başkan Yardımcısı Eray Ersoy açtı.

İran’da iki bankaya siber saldırı

Hükümet Sözcüsü Fatma Muhacerani, ülkede yaşanan internet kesintilerinin siber saldırılardan kaynaklandığını açıkladı. Muhacerani, bu saldırılardan iki bankanın da etkilendiğini belirtti.