Bakan açıkladı: 44.5 milyarlık kayıt dışı hasılat!

GİB’in E-ticaret Platformlarından Kayıt Dışı Hasılat Tespitleri

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), e-ticaret platformları üzerinden elde edilen gelirlerin vergi beyanlarıyla ilgili incelemelerde ciddi uyumsuzluklar tespit etti. Platformlar aracılığıyla gelir elde eden mükelleflerin durumlarının incelendiği analizler sonucunda, 2021-2022 yıllarında 13 bin 494 mükellefin 18 milyar lira, 2023-2024 yıllarında ise 3 bin 610 mükellefin 26,5 milyar lira hasılatı kayıt dışı bıraktığı belirlendi. Bu kapsamda, toplam 17 bin 104 mükellefe ait 44,5 milyar lira kayıt dışı hasılat ortaya çıkarıldı.

Bir Kişinin Geliri İle Beyanı Arasındaki Fark

Analizler sonucunda, mükellefiyet kaydı olmadan ticari faaliyetlerde bulunan kişilerin de belirlendiği ortaya çıktı. Özellikle sektördeki kayıt dışılığa yönelik önemli bulgular elde edildi. Örneğin, bir kişinin 2021 yılında e-ticaret platformları üzerinden 895 bin 562 işlem yaparak 135 milyon lira satış hasılatı elde ettiği fakat vergi beyanlarıyla arasında 122 milyon lira fark bulunduğu ve hiç vergi ödemediği tespit edildi.

İzaha Davet ve Gelir Beyanları

Vergi daireleri, bu mükellefleri izaha davet ederek riskli bulunanların gelir beyanlarını düzeltmeye çağırmaya başladı. İlk aşamada 3 bin 147 mükellef uyum göstererek 2 milyar lira gelir beyan etti. Mükellef olmayan 190 kişinin izaha davet edilmesi sonucunda ise 276 beyanname alındı ve 83 milyon lira matrah beyan edildi. İzaha davet edilen mükelleflere gerekli düzeltmeleri yapmaları halinde daha az ceza uygulanacak.

Ayrıca, e-ticaret sektöründeki ödemelere 1 Ocak’tan itibaren yüzde 1 stopaj getirilmişti.

“Vergi Kaybına İzin Vermeyeceğiz”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dijitalleşme ile vergi kaybının izlenmesinin daha kolay hale geldiğini belirterek, kayıt dışılıkla mücadelede kararlı olduklarını ve e-ticaret geliri elde eden herkesin vergisini ödemesi gerektiğini vurguladı. Vergi güvenliğini sağlamak amacıyla getirilen tevkifat uygulamasının kayıt dışılıkla mücadeleye önemli katkı sağlayacağını dile getirdi.

Related Posts

Antep Fıstığı Hasadında Güvenlik Artırıldı

Güneydoğu’da Antep fıstığı hasadı için jandarma komando ekipleri güvenlik önlemlerini yükseltti.

ATM’lerde şifre zorunluluğu geliyor: Yeni dönem yarın başlıyor

Kart kullanan kişiler için mobil bankacılık üzerinden belirli aralıklarla şifre değiştirme zorunluluğu bulunuyordu. Ancak bu kural ATM birimleri için de geçerli olacak. Peki bu sistem ne zaman başlıyor? İşte detaylar…

Muğlalı turizmciler kan ağlıyor: Turist sayısında yüzde 5’lik azalma

Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden Muğla’ya yılın ilk 6 aylık döneminde gelen yabancı turist sayısı bir önceki yıla göre yüzde 5 azaldı. Geçen yıl Haziran ayı sonunda Muğla’ya gelen turist sayısı 1 milyon 251 bin 796 kişi olurken, bu yıl bu …

Yusufeli’nde Fırtına Hayatı Olumsuz Etkiledi

Yusufeli’nde etkili fırtına, evlerin çatılarını uçurdu, iş yerlerindeki eşyaları savurdu.

Ünlü ekonomist uyardı: Konutta fırtına öncesi sessizlik

Konut sektöründe fiyat artışı enflasyonun altında kalırken, satışlar hızla yükseldi. Haziran ayında fiyatlar %2 artarken, toplam konut satışları %35.8, ipotekli satışlar ise %112.6 oranında arttı. Geçer, bu hareketliliği “erken pozisyon alma …

Konserdeki görüntüler Astronomer’da ayrılık getirdi

Milyar dolarlık dev yazılım şirketi Astronomer’ın CEO’su Andy Byron ve İnsan Kaynakları Şefi Kristin Cabot’un gündem olan Coldplay konserindeki öpücük kamerası görüntülerinin ardından, iki isim şirket yönetimi tarafından zorunlu izne çıkarıldı …