İstanbul’da Emekli Ziraat Yüksek Mühendisi, ‘Mavi Yemiş’ Yetiştiriciliği Yapıyor
İstanbul’da gıda sektöründe ziraat yüksek mühendisi olarak çalışan Enver Kırımlı, 4 yıl önce emekli olduktan sonra ‘mavi yemiş’ olarak da bilinen yaban mersini ve aronya yetiştiriciliği yapmaya karar verdi. Araştırmaları sonucunda Edirne’nin toprak yapısı ve ikliminin yaban mersini ve aronya için uygun olduğunu fark eden Kırımlı, merkeze bağlı Büyükdöllük köyü yakınlarında 170 dönümlük arazi satın aldı. 50 dönümlük kısmına yaban mersini eken Kırımlı, geçtiğimiz Nisan ayında meydana gelen don olayı nedeniyle ürünlerinde verim kaybı yaşadı.
‘Yüzde 65 Verim Kaybımız Oldu’
Edirne’de Nisan ayında başlayan don olayı nedeniyle verim kaybı yaşadıklarını belirten Kırımlı, çevredeki çiftçilerden aldığı bilgilere göre son 15 yılda benzer bir doğa olayı yaşanmadığını ifade etti. Kırımlı, don afetine rağmen biriktirdikleri ürünlerle mutlu olduklarını belirterek, “Edirne’de bu tür doğa olayları nadirdir. Geçtiğimiz Nisan ayında yaklaşık bir hafta süren şiddetli soğuklar ve don olayıyla karşılaştık. Elimizden geleni yaptık ancak doğa karşısında bazen çaresiz kalabiliyoruz. Bu nedenle yaklaşık yüzde 65 verim kaybımız oldu. Ancak en azından bir miktar ürün almanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
‘Edirne’de Yaygınlaştırmak İstiyoruz’
Yaban mersininin Trakya koşullarına uyum sağladığını belirten Kırımlı, gelecek yıllarda daha yüksek verimler beklediklerini söyledi. Kırımlı, Edirne’nin tarım arazilerinin geniş ve sulanabilir alanlarının fazla olması nedeniyle yaban mersininin çiftçiye iyi gelir getirdiğini düşündüklerini açıkladı. Kırımlı, ayrıca Edirne’de tarımsal üretime öncülük edecek bir tesis kurmayı ve bu meyveyi tanıtmayı hedeflediklerini belirtti.
‘2 Yıldır İyi Verim Alıyoruz’
Yaban mersininin yüksek ihracat potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan Kırımlı, 2 yıldır iyi verim aldıklarını ve üzgün olmalarına rağmen gelecek yıllardan umutlu olduklarını dile getirdi.
‘Sağlık Açısından Sayısız Faydası Var’
Yaban mersininin sağlık açısından oldukça faydalı olduğunu belirten Kırımlı, meyvenin göz sağlığına olumlu etkileri olduğunu ve kozmetik ürünlere katkı maddesi olarak kullanılabildiğini söyledi.
‘Erken Saatte Hasat Ediyoruz’
Kırımlı, meyveleri sabah erken saatlerde topladıklarını ve hasat ettikten sonra hemen soğuk hava depolarına aldıklarını belirtti. Bu şekilde meyvenin sağlıklı kalmasını sağladıklarını ve ürünlerini mümkün olan en kısa sürede işlediklerini söyledi.