2024’te Türkiye’de Seyahat Harcamaları Yüzde 44,4 Artış Gösterdi

(ANKARA) – Türkiye İstatistik Kurumu

Seyahate Katılanların 66 Milyar 40 Milyon 991 Bin TL Harcadığı Belirlendi

Bu yıl içinde yurt içinde yapılan seyahatlerde toplam harcamalar geçen yıla kıyasla %82.5 artarak 419 milyar 300 milyon 959 bin TL’ye ulaştı. Bu harcamaların %88.1’i, 369 milyar 276 milyon 184 bin TL ile kişisel harcamalardan oluşurken, %11.9’u ise 50 milyar 24 milyon 775 bin TL ile paket tur harcamalarından kaynaklandı. Ortalama seyahat başına harcama miktarı ise 6 bin 274 TL olarak gerçekleşti.

Bu dönemde, harcama türlerine göre yapılan analizde yeme-içme harcamalarının %33.8, ulaştırma harcamalarının %27.7 ve konaklama harcamalarının da %12.1 pay aldığı görüldü. Yeme-içme harcamaları geçen yıla göre %61.4, ulaştırma harcamaları ise %33.6 artış gösterirken, konaklama harcamalarında %50.3’lük bir artış kaydedildi.

Yıllık bazda ise yeme-içme harcamalarının %31.8, ulaştırma harcamalarının %24.3 ve konaklama harcamalarının %16.7’lik bir paya sahip olduğu belirlendi. Yeme-içme harcamalarında geçen yıla göre %81, ulaştırma harcamalarında %68.7 ve konaklama harcamalarında ise %78.8 oranında bir artış yaşandığı görüldü.

Yakınları Ziyaret Amacıyla Yapılan Seyahatler %63.1’lik Bir Oranla İlk Sıraya Yerleşti

Bu dönemde, seyahate çıkarken en çok tercih edilen amaçlar arasında %25.6 ile ‘gezi, eğlence, tatil’ ikinci sırada gelirken, %6.5 ile ‘sağlık’ da üçüncü sırada yer aldı. Yıllık bazda ise, %57.2 ile ‘yakınları ziyaret’, %35.3 ile ‘gezi, eğlence, tatil’ ve %3.7 ile ‘sağlık’ amacına yönelik seyahatlerde artış yaşandığı görüldü.

Seyahate Katılanlar En Çok Arkadaş veya Akraba Evinde Konakladı

Bu dönemde, seyahate katılanların %53 milyon 250 binlik bir kısmı ‘arkadaş veya akraba evinde’ konaklama tercihinde bulundu. İkinci sırada 13 milyon 292 bin gece ile ‘kendi evi’, üçüncü sırada ise 5 milyon 218 bin gece ile ‘otel’ tercih edildi.

Yıllık bazda ise, en çok tercih edilen konaklama şekilleri arasında %328 milyon 972 bin gece ile ‘arkadaş veya akraba evinde’, %77 milyon 911 bin gece ile ‘kendi evi’ ve %44 milyon 516 bin gece ile ‘otel’ tercih edildi.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: ANKA / Ekonomi

Related Posts

ASO Başkanı Seyit Ardıç: Ekonomide güven algısına zarar verecek gelişmelerin uzağında kalmalıyız

Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, dünya ekonomisinin yeniden şekillendiği bir dönemde Türkiye’nin daha fazla pay alabilmesi için güven ortamının güçlendirilmesi ve yatırımcılar için uygun iklimin sağlanması gerektiğini söyledi. Ardıç, enflasyonla mücadelede kontrolün kaybedilmemesi, gıda arzının güvence altına alınması ve sanayide dijital dönüşümün hızlandırılması çağrısında bulundu.

ABD’de enflasyon beklentisi 44 yılın zirvesine çıktı!

Amerikalı tüketicilerin eğilimleri doğrultusunda hazırlanan tüketici güven endeksinin nisan ayına ilişkin nihai verileri açıklandı.

İstanbul’daki depremler sonrası fırsatçılar ortaya çıktı: Konut ve bilet fiyatları uçtu!

İstanbul’daki depremler sonrası, yurttaşlar güvenlik kaygılarıyla yeni evler arayışına girerken fırsatçılar fiyatları artırarak durumu kendi lehlerine çevirmeye çalıştı. Tüketiciler Derneği (TÜDER) Başkanı Levent Küçük, yurttaşları bu konuda dikkatli olmaları yönünde uyararak, fırsatçılara karşı denetim çağrısında bulundu.

Ticaret Bakanlığı açıkladı! Deprem fırsatçılarına 14.5 milyon lira ceza

Ticaret Bakanlığı “Deprem sonrası satılık ve kiralık emlak fiyatlarında artış yapan kişilere cezai yaptırım uygulandı” açıklamasında bulundu.

Mevduat faizinde yeni rekor: 1 Milyon TL’nin getirisi fırladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) geçen hafta politika faizini artırmasından sonra, bankalar arası rekabet yeniden hız kazandı. Haftanın son işlem gününde, bazı bankalarda mevduat faizleri yüzde 52 seviyesine kadar yükseldi. 32 günlük vadede 1 milyon TL’nin getirisi de belli oldu.

Petrolde yatay seyir

Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 65,74 dolardan işlem görüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir